« tillbaka

Seminarium i Europarätt om Investeringsgranskning, ökad självförsörjning och ett fördjupat EU-samarbete

den 24 april 2025, kl. 15:00 till 17:00

Välkommen till ett seminarium om aktuella frågor rörande investeringsgranskning, ökad självförsörjning och ett fördjupat EU-samarbete med säkerhetspolitiska övertoner i en osäker omvärld.

Seminariet inleds med att tre experter inom investeringsgranskning och EU:s handelspolitik reflekterar över aktuella frågor i arbetet med att öka EU-medlemsstaternas resiliens och samtidigt attrahera investeringar från handelspartners genom samordning mellan interna och externa åtgärder. Därefter följer ett panelsamtal där vi hoppas att alla som deltar i seminariet bidrar till diskussionen.




Oscar Almén:


Kinesiska investeringar och investeringsgranskning. Bakgrunden till att Sverige fick en lag om granskning av utländska investeringar 2023 handlade till stor del om oron för att det stora antalet kinesiska investeringar i Europa och Sverige skulle få negativa säkerhetskonsekvenser för Sverige. Det var också orsaken till att FOI genomförde två kartläggningar av kinesiska investeringar 2019 och 2023. Oscar Almén kommer att prata utifrån sin studie 2023 och även beröra frågan om utländskt fastighetsägande.


Oscar Almén leder Asienprogrammet på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Han har bakgrund som docent i statsvetenskap vid Uppsala Universitet och har forskat om kinesisk politik och samhälle i 25 år. Sedan 2019 har hans forskning haft et tydlig säkerhetspolitisk koppling med fokus på Kinas utrikesrelationer, inrikespolitiska utveckling och påverkan på Sverige.




Jonas Hallberg:


Lagarna om elektronisk kommunikation, investeringsgranskning och utländska fastighetsförvärv. Sverige har för närvarande två regelverk för myndigheters beslutsfattande som till stor del bygger på obligatoriska yttranden bland annat från Säpo och Försvarsmakten. Det nya betänkandet över granskning av fastighetsöverlåtelser bygger på samma struktur. Jonas Hallberg kommer att göra en kort jämförelse av respektive lagstiftning respektive betänkande ur detta perspektiv samt vilka beviskrav som ställs för avslag samt, i förekommande fall, villkor. Utöver det kommer även att ges en kort beskrivning av det rådande läget i Bryssel rörande förhandling av ny investeringsgranskningsförordning.


Jonas Hallberg arbetar på Kommerskollegium sedan 2013 där han främst ägnat sig åt området investeringsskydd bland annat genom att stödja Utrikesdepartementet i diverse processer inom främst EU, men även OECD, UNCTAD och UNCITRAL. Han var expert i förhandlingen om investeringsgranskningsförordning samt i betänkandet Granskning av utländska direktinvesteringar (2021:87).




Hannes Lenk:


Mot en ny geoekonomisk världsordning: varför behöver vi investeringsgranskning? Den liberala ekonomiska världsordningen har skakats i sina grundvalar vilket lett till en geoekonomisk vändning i EU:s handelspolitik. Denna utveckling drivs i hög grad av de utmaningar – inte minst ur ett säkerhetsperspektiv – som förknippas med Kinas ekonomiska och teknologiska framväxt. Samtidigt visar omvärldsläget att liknande frågeställningar snabbt kan bli aktuella vad gäller andra delar av världen. I stället för ökad integration och liberalisering talar vi idag alltmer om ekonomisk säkerhet, där instrument som investeringsgranskning blir centrala. Mot denna bakgrund är det lätt att glömma vikten av samarbetsytor och internationella institutioner. Av särskilt intresse är investeringsskydds- och investeringsfrämjandeavtal, som bidrar till att säkra fortsatt handel och investeringar i en osäker omvärld. Men hur interagerar dessa avtal med system för att granska både inkommande och potentiellt utgående investeringar?


Hannes Lenk är utredare på Kommerskollegium med fokus på investeringsskydd samt handel och säkerhet. Han ansvarar dessutom för att följa utvecklingen i Kinas handelspolitik. Med en doktorsexamen i internationell rätt har han en bakgrund i akademin där han undervisade på både Göteborgs Universitet och Aarhus Universitet. Hans forskning rör sig i gränslandet mellan EU:s externa relationer och internationell investeringsrätt.




Moderator: Claes Granmar




Tid: torsdagen den 24 april kl. 15-17 med eftersits


Lokal: Fakultetsrummet, Hus -C, plan 8, Juridicum, Stockholm universitet




Anmälan: claes.granmar@juridicum.su.se




Varmt välkommen!


Claes Granmar

Detta seminarium ägde rum den den 24 april 2025